T.More

 Thomas  More (1477—1535)

İngiliz insancı yazar, hukukçu ve devlet adamı. Londra’da doğan ve burada hukuk eğitimi alan Thomas More, 1534 yılında VIII. Henry’nin yeniden evlenmek için Katolik inancı hiçe sayarak çıkarttığı imtiyaz yasasına bağlılığını bildirmeyince tutuklanmış, yargılandıktan sonra da idam edilmiştir.

Bütün bir “yapıt”ını oluşturan parçalar arasında yaşamöyküsü, şiir, mektup ve dinsizlik karşıtı değiniler de bulunan More, daha çok felsefece çalışması Utopia (Ütopya) ile tanınmaktadır. 1516’da Latince yayımlanan bu başyapıtı devletten eğitime, cezalandırmadan dine, toplum yaşamından aile içi ilişkilere varın caya kadar birçok konuyu içermekte ve zamanının toplumsal kurumlarını yapıtta serimlenen imgesel eşleri ile karşılaştırmaktadır. More’un, Platon’un Devlet’inden esin alarak yazdığı yapıtı, aklın yoluyla yönetilen ortaklaşmacı bir düzene dayanan bir kentdevletini betimlemektedir. Birey ve toplumun bencilliğine tek çözüm olarak ortak mülkiyeti gören More’un Utopya’sında para, özel mülkiyet yoktur; toplumsal işbölümü sayesinde insanlara mutluluklarını artırabilecekleri ilgi alanlarına yönelmek için zaman da kalmaktadır.

More’un alaysamayı (ironi) sevmesi, (Ütopya’nın başka başka biçimlerde yorumlanmasına neden olmuştur. More’un diğer önemli çalışmaları arasında Kilise’nin niteliği üzerine kaleme aldığı The Confutacyon of Answere (Tyndals’ın Yanıtlarına Yalanlama, 2 cilt, 1532-1533), Katolik inancını savunduğu Apology (Savunma, 1533) ve Debellacyon (Fatih, 1533) ile Hıristiyan edebiyatının başyapıtlarından biri kabul edilen A dialoge of comfort against tribulacion (Acıya Karşı Bir Yatıştırma Söyleşimi, 1535) bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder