Jean Hyppolite (1907-1968)
Gerek çevirileri gerekse yorumlarıyla Hegel'in II. Dünya Savaşı sonrası Fransası'nda yeniden önem kazanmasına Alexandre Kojeve'yle birlikte öncülük eden Fransız filozof.
Jean Hyppolite, Hegel'in Phänomenologie des Geistes (Tinin Görüngübilimi, 1807) adlı yapıtının yetkin çevirisinin birinci bölümünü 1939'da, ikinci bölümünü 1941'de tamamlamış; bu yapıta ilişkin büyük ölçüde kabul gören yorumunu da 1946'da Genese et structure de la Phänomenologie de l'esprit de Hegel (Hegel'in Tinin Görüngübilimi'nin Doğuşu ve Yapısı) adıyla yayımlamıştır. Bu ünlü Hegel okumasını varoluşçuluğun ve Kantçılığın etkisi altında yapan Hyppolite, tıpkı Hegel'le Husserl'in görüngübilimleri arasında derin bağlar olduğunu savunan Jean Wahl gibi, mutlu bilincin ya henüz kötü yazgısının farkında olmayan saf bir bilinç ya da üzerine bina edildiği ikiliğin üstesinden gelerek bütün ayrılıkların ötesindeki birliği keşfeden yetkin bir bilinç olduğunu söyleyerek, Tinin Görüngübilimi' nin temel izleğinin "mutsuz bilinç" olduğunu öne sürmüştür.
Son çözümlemede Hyppolite, çalışmalarında Marxçılık ile varoluşçuluğu birbiriyle ilişkilendirip varoluşçuluğu Hegelcilik ile Mantıkçılığın uzlaşma zemini olarak ele alarak Hegel ile Marx'ın felsefelerini yakınlaştırmak için çabalamıştır.
Michel Foucault gibi çağımızın önde gelen filozoflarının hocalığını da yapmış olan Jean Hyppolite'in diğer önemli yapıtları arasında, erken ve geç dönem Hegel felsefeleri arasındaki ilişki üzerinde durduğu Introduction a la philosophic de l'histoire de Hegel (Hegel'in Tarih Felsefesine Giriş, 1948), Hegel'in mantığını görüngübilimin varoluşçu boyutuyla buluşturmaya çalıştığı hogique et existence, essai sur la hogique de Hegel (Mantık ve Varoluş: Hegel Mantığı Üzerine Yazılar, 1953 ) ile Marx'm ilk dönem yazılarında Hegelci izleklerin izini süren Ètudes sur Marx et Hegel (Marx ve Hegel Üzerine Çalışmalar, 1955) sayılabilir.
Felsefe Sözlüğü- A.Baki Güçlü; Erkan Uzun; Serkan Uzun; Ü.Hüsrev Yoksal-Bilim ve Sanat Yayınları
|
Akımlar
- Felsefi "izm"ler
- Sofizm
- Stoacılık
- Kuşkuculuk
- İdealizm
- Yeni Platonculuk
- İnsancılık (Hümanizm)
- Usçuluk
- Deneycilik
- Eleştiricilik (Kritisizm)
- Materyalizm
- Liberalizm
- Hiççilik (Nihilizm)
- Sosyalizm
- Marksizm
- Olguculuk (Pozitivizm)
- Postpozitivizm
- Pragmatizm
- Fenomenoloji (Görüngübilim)
- Yeni Kantçılık
- Mantıkçı Pozitivizm
- Yeni Hegelcilik
- Yapısalcılık
- Çözümleyici Felsefe
- Varoluşçuluk
- Yorumbilgisi (Hermeneutik)
- Frankfurt Okulu
- Feminizm
- Postyapısalcılık
Jean Hyppolite
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder